26.02.2018.

Чикириз: Прво став Венецијанске комисије, па наставак процедуре усвајања уставних амандмана

На трећем округлом столу у оквиру јавне расправе о Радном тексту измена Устава Србије у области правосуђа, државни секретар у Министарству правде Мирко Чикириз поручио је да без позитивног мишљења Венецијанске комисије неће се ићи у даљу процедуру усвајања уставних амандмана.

Чикириз је додао да ће по завршетку јавне расправе усаглашен Нацрт измена Устава Србије бити послат тој комисији, а да ће после њеног мишљења о предложеним амандманима свој став изразити и Народна скупштина Србије, а потом и грађани на референдуму.

"Ништа се не ради на брзину и преко ноћи, цео процес је транспарентан и инклузиван. Овакав процес јавне расправе показује да Србија тежи европским стандарима и начелима и још већем степену деморкатизације друштва", рекао је Чикириз који је захвалио учесницима данашње расправе у Нишу, међу којима су били носиоци правосудних функција, њихова удружења, грађани, представници ОЕБС-а.

Чикириз је рекао да је Радни текст измена Устава рађен по угледу на земље које имају сличан правосудни систем, додајући да нигде у свету не постоји потпуно самостално судство и тужилаштво, које је само себи одговорно, те да су у центру пажње уставних промена грађани Србије и њихово право на непристрасно и законито суђење, као и стварање независног, али одговорног правосуђа.

Помоћник министра правде Јелена Деретић рекла је да уставне промене представљају најважнији задатак, али и највећи изазов када је у питању испуњавање обавеза из Акционог плана за Поглавље 23 и да је циљ Министарства правде да дође до најбољих могућих решења.

Мартиновић: Амандмани усклађени са ставовима Венецијанске комисије

Председник Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања Скупштине Србије Александар Мартиновић рекао је да су предложени уставни амандмани добро избалансирани у смислу равнотеже између носилаца правосудних функција и њихове одговорности, као и да се њима додатно пружају гаранције за независност носилаца правосудних фуннкција и умањује улога Народне скупштине и Владе Србије.

"Важно је истаћи да су уставни амандмани апсолутно усклађени са ставовима Венецијанске комисије и нама је ту као држави простор ограничен јер смо прихватили да уђемо у ЕУ, а то када је правосуђе у питању значи да наша решења морају да буду у складу са стандардима те комисије", навео је Мартиновић.

Саветник за реформу правосуђа при Мисији ОЕБС-а у Србији Маурицио Салустро навео је да је за ту мисију веома битно да посматра процес дебате о предложеним амандманима, за коју се нада да ће бити конструктивна и без беспотребне тензије.

Генерални секретар Удружења судија прекршајних судова републике Србије Мирјана Николић похвалила је одређена решења, попут укидања трогодишњег пробног периода за избог на сталну судијску функцију, али је указала да предложени амандмани изазивају утисак да ће правосуђе бити зависније од извршне и законодавне власти.

Николићева каже да имају примедбу на састав Високог савета судства, на број чланова, на златан глас који се поверава само једној страни.

"Мислимо да се то коси са демократским начелима, нема потребе да један човек има два гласа", рекла је Николићева.

* Кључну реч за претрагу унесите ћирилицом

Пријатељи удружења