09.08.2017.

Мариновић нови председник Удружења судија прекршајних судова

Мариновић нови председник Удружења судија прекршајних судова

За новог председника Удружења судија прекршајних судова Србије изабран је председник Прекршајног суда у Београду Милан Мариновић, који је на тој функцији заменио Зорана Пашалића недавно изабраног за Заштитника грађана.

Главни одбор Удружења је у понедељак једногласно изабрао Мариновића за председника, а за његове заменике председника Прекршајног суда у Новом Саду Каменка Козарског и судију Прекршајног суда у Зајечару, одељења у Соко Бањи судију Жељку Петровић.

Према речима Мариновића, Удружење ће наставити да ради оно што је започело у време бившег председника, а то је пре свега залагање за изједначавање судија прекршајних судова са другим судијама.

„Наставићемо да се залажемо за измену Закона о судијама у делу који се односи на положај судија прекршајних судова. Конкретно, да се плата судија првостепеног прекршајног суда изједначи са платом судија основних судова, а плата судија Прекршајног апелационог суда са платама судија Привредног апелационог суда, Управног суда и апелационих судова”, прецизирао је Мариновић.

Према његовим речима, Радна група Комисије за националну стратегију реформе правосуђа урадила је анализу положаја судија прекршајних судова, која је са предлогом мера упућена Врховном касационом суду и Министарству правде као релевантним институцијама за то питање и сада се чека њихов одговор.
Удружење ће се такође залагати и да се судијским помоћницима из прекршајних судова реши статус приликом избора за судије, као и за проширење сарадње са другим институцијама.

До сада је сарадња успостављена са Правним факултетом Универзитета у Београду, Новом Саду и Крагујевцу, са Правним факултетом Унион, са удружењем судија Републике Српске...

Мариновић је истакао да ће као председник покушати да очува самосталност и кохезију удружења, као и оно што то Удружење разликује од других удружења - а то је самоодрживост, јер се само финансира, без донација са стране.

Он је најавио да ће се и ове године крајем октобра у Кладову одржати редовно годишње саветовање судија прекршајних судова, у организацији Удружења.
 

* Кључну реч за претрагу унесите ћирилицом

Пријатељи удружења