11.04.2018.

Саопштење поводом бруталног пребијања судије прекршајног суда

Овим путем изражавамо најоштрију осуду због физичког напада и наношења тешких телесних повреда судији и председници суда у Сремској Митровици, Зорици Марковић Илиески који се догодио дана 10.04.2018. у Палати Правде у Сремској Митровици у судници број 3 за време суђења. Поменута дугогодишња судија и члан Удружења судија прекршајних судова Србије је нападнута и брутално претучена док је обављала судијску функцију у својој судници, а од стране окривљене која је приведена по хитном поступку због прекршаја учињеног по Закону о странцима. Након саслушања и признања прекршаја од страна окривљене, судија јој је у присуству преводиоца и записничарке, изрекла новчану казну од 15.000 динара након чега је окривљена устала, пришла да потпише записник и брутално претукла судију. Судија је у тешком психофизичком стању превезена у службу Хитне медицинске помоћи где су јој након више часова испитивања констатоване тешке телесне повреде.

Ово је до сада незапамћен напад на судију, ужаснути смо овим догађајем и инсистирамо да се против учиниоца брзо спроведе поступак и најоштрије осуди, као и да се предузму све неопходне мере и активности како би судије прекршајних судова имале услове да своју функцију обављају у безбедном и заштићеном окружењу. Судије прекршајних судова су често изложене претњама, застрашивањима као и омаловажавањима најстрашније врсте.

Морамо учинити све како би се овакви и слични напади спречили и како би судије могле несметано да обављају свој посао и штите права грађана.


Преузмите саопштење у ПДФ формату ОВДЕ

* Кључну реч за претрагу унесите ћирилицом

Пријатељи удружења