30.01.2018.

Саопштење поводом одлуке ВСС у вези са статусом судија прекршајних судова

Дана 30.01.2018. године одржана  је 3. седница Високог савета судства, на којој је под тачком 10 дневног реда расправљано о извештају радне групе, која је на инсистирање Удружења судија прекршајних судова РС оформљена од стране Комисије за спровођење Национале стратегије за реформу правосуђа и која се бавила изналажењем решења за изједначавање статуса судија прекршајних судова и судија Прекршајног апелационог суда са судијама основних судова, односно судијама aпелационих судова. Представници Удружења у тој радној групи били су Милан Мариновић (Председник радне групе), Мирјана Николић и Ана Ђуровић. Остале чланове радне групе делегирао је Високи савет судства.
 
Са два гласа против, наш предлог је прихваћен и Министарству правде ће бити упућена иницијатива од стране Висoког савета судства да поступи по овој одлуци.
У наредним данима очекујемо и званичан допис Високог савета судства са којим ћемо вас одмах по приспећу упознати.
 
Ово је заиста историјска и велика ствар за све чланове Удружења судија прекршајних судова РС и поносни смо што је наша тежња и инсистирање на једнакости међу носиоцима правосудних функција наишла на разумевање.
Овим путем желимо да се захвалимо свим члановима Удружења судија прекршајних судова РС јер је ово успех свих нас и доказ да јединство, стручност и велико залагање кад-тад изађу из сенке незнања, сујете и неразумевања. Оваква одлука нас, на неки начин, обавезује да у будућности морамо бити још гласнији и то на прави начин, као конструктивни саговорници и стручној и широј јавности, да око Удружења треба да се окупимо у још већем броју, јер је ово доказ да су репрезентативност, стручности и труд једини прихватљиви аргументи у свим будућим разговорима на тему положаја и опстанка прекршаја као дела судске власти у Републици Србији.
 
Желимо да вас обавестимо да велику захвалност за подршку имамо према нашем представнику у Високом савету судства, госпођи Славици Милошевић Газиводи, која је упркос великим притисцима успела да овај предлог задржи на дневном реду, што је касније резултирало и позитивном одлуком за коју се и сама на овој седници највише борила.

* Кључну реч за претрагу унесите ћирилицом

Пријатељи удружења