27.02.2014.

2 дана до примене новог Закона о прекршајима

2 дана до примене новог Закона о прекршајима

 У циљу успешног почетка имплементације новог Закона о прекршајима, чија примена почиње 01. марта 2014. године, Министарство правде и државне управе је у садањи са прекршајним судовима,Удружењем судија прекршајних судова и међународним партнерима у протеклом периоду спровело значајан број активности (израдило подзаконска акта неопходна за примену закона, инфраструктурна и информатичка унапређења, спровело бројне обуке итд.) како би се примена неометано одвијала од првог дана.

 

Успостављен је нови информациони систем прекршајних судова у Републици Србији СИПРЕС, који укључује  и програм за вођење јединствених регистара на нивоу Републике, као и систем за аутоматско вођење предмета. Од 1. марта 2014. године, централни Регистар санкција и Регистар неплаћених новчаних казни и других новчаних износа биће у функцији и имаће за циљ значајно унапређење наплате новчаних казни из прекршајног поступка као и прецизну евиденцију казни и изречених санкција.

 

Сви прекршајни судови у сарадњи са Министарством правде и државне управе биће повезани на правосудну мрежу, односно имаће приступ централној бази., а корисници те базе биће сви прекршајни судови, али и други овлашћени државни органи.

 

Да би се успешно дочекала имплементација Закона о прекршајима извршена је стручна обука руковаоца подацима из регистра у сваком прекршајном суду. Како се ради о новинама које почев од 01. марта 2014. године захтевају уходавање, Министарство правде и државне управе заједно са међународним партнерима успоставили су интерни тзв. Кориснички центар. Овај центар ће бити доступан корисницима јединствених регистара (апликације), како би благовремено добијали информације о могућностима и начину коришћења апликације, као и упутства за отклањања проблема уколико до њих дође током рада.

 

У циљу адекватне и потпуне примене Закона о прекршајима, Министарство правде и државне управе је у сарадњи са Правосудном академијом и УСАИД Пројектом за реформу правосуђа и одговорну власт извршило обуку свих судија прекршајних судова (око 600 судија је прошло обуку), као и едукацију 1,700 овлашћених подносилаца захтева (инспектори свих области, саобраћајна полиција, комунална полиција, независне агенције, царински и порески органи...). У току је и обука административног особља чији су радни задаци извршење прекршајних пресуда.

 

-          Министарство правде и државне управе је благовремено донело и подзаконска акта: Правилник о приступу подацима из јединственог регистра неплаћених новчаних казни и других новчаних износа и Правилник о обрасцу прекршајног налога.

 

Технички су потпуно усаглашен не само начин, већ и обавеза ИТ размене података са полицијом и Агенцијом за привредне регистре.

 

Извршена је и измена Правилника о извршењу казне рада у јавном интересу, тако да ће се овим правилником ближе уредити извршење казне рада у јавном интересу изречене у кривичном и прекршајном поступку.

 

 

* Кључну реч за претрагу унесите ћирилицом

Пријатељи удружења