13.08.2024.

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ УДРУЖЕЊА СУДИЈА ПРЕКРШАЈНИХ СУДОВА

Удружење судија прекршајних судова укзује да је у демократском друштву стручна и аргументована критика судских одлука не само дозвољена већ и пожељна.

Међутим, у последње време преовладава неаргументована критика која по својој суштини то и није, већ представља напад на личност судије, стављање на стуб срама и позив на линч и поприма карактеристике хајке према судији. Указујемо да се Годишњим распоредом послова одређују судије да поступају у предметима дежурне службе, те по природи ствари суде и у предметима у којима се доносе одлуке које се извршавају пре правоснажности, а који предмети су у не малом броју случајева у фокусу јавности, а само стављање у том контексту имена судије са списком одлука (у конкретном случају судије Горана Милутиновића) сматрамо непримереним и отвореним притиском на рад судије.                 

Удружење судија прекршајних судова указује да садржај и облик изражавања кроз поједине медије далеко прекорачују границе наметнуте у интересу правилног спровођења правде и прелазе границе интереса отворене расправе о питањима од јавног интереса у јавном животу и у слободној штампи.

Удружење судија прекршајних судова сматра да се наведеним поступањем остварује непримерени утицај на судију у вршењу судијске функције и позивамо Високи савет судства да реагује у складу са својим овлашћењима да јемчи и обезбеђује независност судија и судова и омугући судијама да обављају своју функцију без омаловажавања и уз пуно поштовање њихове личности.
 


УДРУЖЕЊА СУДИЈА ПРЕКРШАЈНИХ СУДОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

* Кључну реч за претрагу унесите ћирилицом

Пријатељи удружења